Vask af sengetøj/lagner - gode råd og tips

14. august 2024

Findes der noget bedre end følelsen og duften af nyt sengetøj, der er vasket og lige lagt på? Det gør der måske nok, men ikke desto mindre kan vask af sengetøj uden tvivl føre til stor glæde og komfortfølelse hos de fleste. Vi tilbringer utrolig meget af vores tid i sengen, og derfor er det også afgørende, at sengen udgør et behageligt og sundt miljø at befinde sig i. Kroppen har dagligt brug for restitution og hvile, og det gælder om at skabe de optimale betingelser for en god nattesøvn, hvilket blandt andet inkluderer gode hygiejniske forhold.

Det er altså sund fornuft at skifte og vaske sengetøj jævnligt for at optimere og vedligeholde hygiejnen, men alligevel er det at vaske sengetøj i manges øjne direkte forbundet med besvær og en sur pligt, der kræver tid og ikke mindst en vis portion viden om, hvordan man reelt set skal bære sig ad i praksis. Vi kender alle til frygten for at gøre noget forkert, så sengetøjet pludselig krymper, bliver misfarvet eller decideret går i stykker. Det kan være vanskeligt at finde hoved og hale i de mange forskellige vaskeanvisninger og -anbefalinger – og det er bestemt ingen undtagelse, når vi taler om vask af nyt sengetøj. Derfor vil vi med denne guide til vask af sengetøj såvel som dyner og puder klæde dig på til på egen hånd at kunne håndtere vaskemaskinen. Vi giver dig gode råd og tips til, hvordan du vasker dit sengetøj korrekt, og hvad du bør være opmærksom på i denne sammenhæng, så du kan undgå fejl og i sidste ende kan få skabt et sundt sovemiljø. For et hygiejnisk sovemiljø er vejen til en god nattesøvn.

 

1. Forskellige ”grader” af sengetøjsvask – afhængig af materialet

Vi tilbringer gennemsnitligt 7-9 timer om dagen i vores seng, og de mange timer med direkte kropskontakt har konsekvenser for vores sengetøj. Det er uundgåeligt, at sengetøjet efterhånden bliver eksponeret for såvel fugt i form af kropssved som støvmider samt diverse former for støv, skidt og snavs – både fra os selv og omgivelserne. Dette betyder, at der hurtigt kan ophobes en stor mængde bakterier i sengetøjet, som er usundt for vores krop på længere sigt, og som i værste tilfælde kan medføre, at vi udvikler allergiske reaktioner. Det gælder derfor om at få elimineret – eller om ikke andet reduceret bakterievæksten på den mest effektive måde, hvilket kræver vask af sengetøjet ved bestemte temperaturer.

Det første, man bør være opmærksom på, når man taler om temperaturer ved vask af sengetøj, er, at det ultimativt afhænger af, hvilken type materiale dit sengetøj er produceret af. Sengetøj er meget ofte lavet af bomuld, og dette materiale tåler vask ved 60 grader og derover. Derfor anbefales det generelt set, at du vasker dit sengetøj eller linned ved 60 grader, da dette dræber de fleste almindelige bakterier og ikke mindst støvmider. Har du derimod at gøre med sengetøj i materialer såsom satin eller silke, bør du være ekstra opmærksom og læse vaskeanvisningerne, da disse materialer typisk kun tåler op til 40 grader. Her skal du altså altid orientere dig i selve produktets anbefalinger.

Hvis du er i den situation, at du generelt set har en høj svedproduktion om natten, eller hvis en person i din husstand har været smittet med en virus, svamp eller lignende bakterielle sygdomme, kan det være anbefalelsesværdigt at vaske dit sengetøj og linned ved 90 grader, så du sikrer dig, at bakterierne dræbes. I disse tilfælde skal du dog være bevidst om, at jo højere temperaturer ved vask af dit sengetøj, desto mere vil materialet blive slidt, og desto større er risikoen for, at sengetøjet vil krympe. Derfor kan det være et godt tip med jævne mellemrum at vaske dit sengetøj i koldere vand som afveksling, hvilket kan være med til at beskytte sengetøjet, så dets levetid forlænges og pæne udseende bevares – blandet andet i forhold til eventuel farve.

Det allervigtigste råd her er og bliver dog: Hvis du på nogen måde er i tvivl, så læs vaskeinstruktionerne, før du begiver dig ud i at vaske sengetøj, da de kan variere betydeligt fra produkt til produkt – og fra materiale til materiale.

Læs også: 7 gode råd til en bedre nattesøvn 

2. Hvor ofte bør sengetøj vaskes? Ofte – det er sund fornuft

Vi kender sikkert til det. Det er weekend, og du havde egentlig planlagt den store sengetøjsvask – men du orker bare ikke, så du ender med at udskyde det. Og pludselig står du i den situation, at du har udskudt vask af dit sengetøj fire gange, så der er gået over en fuld måneds tid. En sådan situation betyder, at bakterier og husstøvmider har haft rigeligt med tid til at blive dannet, og faktisk er sengen et af de steder, der findes allerflest af dem sammenlignet med øvrige steder i hjemmet. Derfor er det afgørende, at du regelmæssigt får skiftet og vasket sengetøjet.

Men hvor ofte er regelmæssigt? Dette er et yderst omdiskuteret spørgsmål, og der foreligger ikke som sådan et endegyldigt svar. Dog siger tommelfingerreglen, at det er anbefalelsesværdigt at vaske sengetøj mindst hver 14. dag – medmindre du har været syg, hvor det her anbefales, at du vasker sengetøjet med det samme, så du undgår ophobning af bakterier. På samme måde gælder det, at hvis du i forvejen lider af allergi, astma eller på anden måde er overfølsom over for støvmider, så bør du vaske ugentligt eller oftere for at undgå reaktioner.

Især dit lagen og pudebetræk er vigtigt at vaske relativt ofte, da eksempelvis ansigtet ofte er mere overfølsomt over for bakterier og via næse og mund let kan optage støvmider. Selve puderne kan du vaske med større mellemrum – dog helst et par gange om året, da de også ophober en del bakterier. Samme anbefaling lyder, når det gælder f.eks. rullemadrasser, dyner, topmadrasser og lignende. I disse tilfælde kan det til gengæld være fornuftigt løbende at banke produkterne let samt lufte dem, hvilket kan modvirke udviklingen af støvmider.

Det er således meget individuelt, hvor hyppigt man bør vaske sengetøj, og det skal hele tiden holdes op imod det faktum, at hver vask betyder forkortelse af sengetøjets levetid – samt udgifter med hensyn til vand- og strømforbrug, vaskepulver og ikke mindst miljømæssige konsekvenser.

Seng

Læs også: Er det tid til at udskifte din seng med en ny?

3. Genstridige pletter kræver ekstra forberedelse

Sengen er blevet et af hjemmets allermest centrale møbler, og vi bruger den efterhånden langt fra kun til at sove i. Med fjernsynets indtog i soveværelset er sengen nærmest blevet en form for sofa, hvor der både serveres aften-snacks og morgenmad – på sengen. Dette betyder, at vi ofte oplever diverse former for pletter fra væske, fedt og lignende, og disse pletter kan være meget genstridige og svære at fjerne.

Her er det ikke nok bare at smække dit sengetøj til vask som normalt. Det kræver nemlig, at du forbehandler pletterne med en form for pletfjerningsmiddel, der enten sprayes eller smøres direkte på pletterne, og derefter kan sengetøjet vaskes. Vær særlig opmærksom på disse forhold ved dit pudebetræk, hvis du f.eks. dagligt bruger make-up eller anden form for hudcreme, som kan afsætte pletter. Hvis det først får lov at sætte sig, er skaden sket – så forsøg at arbejde præventivt.

Læs også: Dit soveværelse - din drømmeseng 

4. Vask af nyt sengetøj før brug – et spørgsmål om allergivenlighed

Står du i den dejlige situation, at du lige har erhvervet dig splinternyt sengetøj, er der formodentlig ikke noget, du hellere vil end at tage det i brug med det samme. Dette er der selvfølgelig intet i vejen for, men det kræver dog lidt forarbejde, før du kan lægge dig ordentligt til rette i det nye sengetøj.

Tøj såvel som sengetøj tilsættes i mange tilfælde under produktionen forskellige former for kemikalier i med henblik på f.eks. at farve, blege eller blødgøre stoffet. Der kan derfor forekomme uønsket kemi i dit nye sengetøj i form af restkemikalier, og det anbefales derfor, at du vasker sengetøjet før brug, så du undgår allergiske reaktioner såsom hudirritation, udslæt og lignende. Her lyder tommelfingerreglen, at du mindst skal vaske nyt sengetøj en til to gange før brug for at sikre dig, at potentielle overskudskemikalier nedbringes tilstrækkeligt.

Du kan dog aldrig være 100% sikker på, at alle kemikalier vaskes ud, men et godt råd er at gå målrettet efter produkter, der er miljømærket eller på anden vis kvalitetsstemplet med miljø- og allergivenlige certificeringer. På denne måde er du garanteret, at dit sengetøj er fri for sundhedsskadelige kemikalier.

Til at vaske dine dundyner og puder kan du se vores udvalg af plejemidel her. Helt uden parfume og farve.

5. Skyllemiddel – når målet helliger midlet?

Et af de store og omdiskuterede spørgsmål i forbindelse med sengetøjsvask er, hvorvidt man skal og kan tillade sig at anvende skyllemiddel i forbindelse med vasken. Målet med skyllemiddel er, at give dit sengetøj en dejlige blødhed og i mange tilfælde velduft, som kan højne komforten og velværen.

Disse fordele skal dog opvejes imod konsekvenserne ved brug af skyllemiddel, da det hæmmer sengetøjets absorberingsevne og kan tilskrive det en glat, voksagtig følelse mod huden. Derudover viser undersøgelser, at skyllemiddel påvirker miljøet negativt. Det er således en individuel vurderingssag, hvorvidt man mener, at (skylle)midlet helliger målet om komfort og duft eller ej.

Som alternativ til brugen af skyllemiddel findes der en række husmorråd, som du vil kunne ty til, såfremt du er til den slags. Mange vælger at erstatte skyllemiddel med eddike, der eftersigende skulle have samme blødgørende effekt, hvilket dog kræver, at du vil gå på kompromis med duften af f.eks. Bamseline. Til gengæld kan du lægge hovedet på puden med god samvittighed og dermed muligvis få en endnu bedre nattesøvn.

Mørkt sengetøj

Læs også: Få en bedre nattesøvn

6. En tur i tørretumbleren kan betyde skrump

Når du vasker sengetøj, er en af de store besværligheder ofte at få sengetøjet tørt igen. Man vasker som regel både pudebetræk, dynebetræk og lagen samtidig, og det kræver en del plads at tørre på tørrestativ i hjemmet, på altanen eller andre udendørsarealer – medmindre du har en tørretumbler.

Endnu engang bevæger vi os her ind på et miljømæssigt dilemma mellem at tørre sengetøj på en naturlig måde eller maskinelt ved brug af strøm. Førstnævnte mulighed kan være ret besværlig og tager relativt lang tid, men bruger til gengæld ikke strøm og giver en dejlig, frisk duft, mens sidstnævnte løsning er nemmere, kan tørre mere effektivt, giver sengetøjet en højere blødhed og reducerer antal støvmider grundet den høje temperatur.

Endnu engang er det op til dig selv, hvorvidt du ønsker at bruge den ene eller anden tørringsmetode, men vælger du tørretumbleren, er der visse ting forbehold, du bør være bevidst om. På grund af den høje varme risikerer dit sengetøj at krympe under tørringen. Mange laver den fejl, at de sætter tørringstiden på det maksimale, hvor det meste sengetøj sagtens kan blive tørt på mindre tid. Derudover er det ikke helt ligegyldigt, hvad du vasker dit sengetøj sammen med. Eksempelvis begår mange endnu en fejl ved at vaske sengetøjet sammen med håndklæder, der ofte tager længere tid at tørre. Dette kan resultere i, at sengetøjet kommer til at tørre alt for længe, så du risikerer, at sengetøjet krymper og bliver krøllet. Det kan derfor være anbefalelsesværdigt at tørre dit sengetøj separat, så du ikke ender med sådan ønskede konsekvenser.

I den forbindelse er det desuden vigtigt at påpege, at det ligesom ved almindelig tøjvask også gælder for sengetøjsvask, at du skal huske at farvesortere dit sengetøj, så du ikke risikerer farveafsmitning. Overlad derfor hellere farvningen af dit sengetøj til producenterne – også for husfredens skyld.

Husk også at sengetøj og linned bør vaskes ofte i dit sommerhus. Selvom det ikke bruges særligt ofte, skal det vaskes fra tid til anden.

Læs også: Inspiration til sengetøj - klæd din seng godt på

7. Følg vaskeanvisningerne – hver gang

Det sidste og nok allervigtigste råd har vi allerede været omkring et par gange, men det kan ikke understreges nok: Følg altid de specifikke vaskeanvisninger for det pågældende produkt. Det er alfa og omega, hvis du vil undgå at gøre noget forkert, så sengetøjet pludselig risikerer at krympe, blive misfarvet eller skadet permanent. Anvisningerne kan variere betydeligt fra produkt til produkt, så brug den korte tid, det nu engang tager at læse anbefalingerne, inden du sætter dit (måske helt nye) sengetøj over til vask – de få sekunder er givet godt ud.

Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du vasker dit sengetøj. Og skulle du alligevel være i tvivl om noget, er du altid velkommen til at komme ind i din lokale Møblér-butik, hvor vi står klar til at vejlede og rådgive dig.

God fornøjelse med sengetøjsvasken! 

Z-Cube & Tenzo

Z-Cube & Tenzo

Læs mere her
Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Læs mere her
Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Læs mere her
Skovby Møbler Stressless ZensiZone Egetæpper Natuzzi Jensen
Møblér: Alt indenfor møbler og boligindretning

Åbningstider

Man - tors
09:30 -17:30
Fre
09:30 - 18:00
Lør
10:00 - 14:00
*Søn
10:00 - 16:00
*Åbent første og sidste søndag i måneden
© 2024 Møblér. All Rights Reserved | In2house A.M.B.A. | CVR.: DK31771269