Z-Cube & Tenzo
Læs mere her
Opdaterer kurv
stk. a
Tilkøb:
stk. a
Din kurv i alt (ex. fragt)
Handel videre
Gå til kurven14. august 2024
Der er få møbler, der spiller så stor en rolle som spisebordet. I de fleste hjem er det netop spisebordet, der er det naturlige samlingspunkt for familien.
Det er her, måltiderne bliver indtaget, men det er også ofte her, børnene laver lektier, kortklubben samles og Matador- og ludo-brikkerne har det med at søge hen. Og så har spisebordet også en tendens til at have en nærmest magnetisk tiltrækning på puslespil, LEGO-byggerier og alle de andre ting, aktive mennesker med og uden børn bruger tiden derhjemme på.
Samtidig har bordet også en nøglefunktion, når vi har gæster – det er her, gode venner sidder i timevis, mens mad, vin og gode historier fylder rummet.
Alt det her stiller en lang række krav til det spisebord, du lukker ind i dit hjem. Krav til designet, til størrelsen og til materialerne.
Skal du vælge et klassisk eller moderne design? Hælder du til et rundt, ovalt, rektangulært eller måske endda kvadratisk bord?
Skal du vælge et lille eller et stort bord, eller måske begge dele i form af et mindre bord, som kan udvides med klap eller plade? Er det en fordel at vælge butterfly-udtræk, synkronudtræk eller hollandsk udtræk, eller hvad med tillægsplader?
Og hvad med materialerne – drømmer du om et praktisk bord med laminat, eller er du mere til eksempelvis glas, massivt eg, bøg eller valnød? Og er et bord med en bordplade i træ egentlig mere upraktisk og sværere at vedligeholde end en laminatplade?
Og så er der bordbenene…
Med andre ord: Der er utallige valg, der skal træffes, men det gode er, at det er dig, der skal træffe dem, og derfor er det dig, der kan få lige præcis det spisebord, der passer til dig og dit hjem.
Møbler og design rimer i manges ører på hinanden. Ikke mindst her i Danmark, hvor vi har en lang og stolt tradition inden for møbeldesign. Vi er kendt over det meste af verden for vores evne til at kombinere form og funktion, og det gør sig i dén grad også gældende, når det handler om spiseborde.
Du kan få danske eller skandinaviske designs i mange varianter, og hos Møblér har vi blandt andet spiseborde fra danske Skovby samt dansk design fra Kristensen & Kristensen, som, ligesom Skovby, har solide håndværksmæssige rødder. Vi forhandler også det svenske mærke Tenzo, der ligeledes hviler på en stolt snedkertradition.
Vi forhandler også det svenske mærke Tenzo, som er kendt for sine spiseborde, der ligger i et prisleje, som er tilgængeligt for mange. Ikke mindst Tenzos runde Taco-bord er yderst populært, og det passer rigtig godt sammen med mange forskellige stole.
Når vi skandinaver er kendt vidt omkring for vores møbler, handler det om, at de er smukke og samtidig praktiske. Når du vælger et spisebord, kan du vælge præcist det bord, der passer til dit hjem – både hvad angår størrelse, form og funktion.
For det er jo langt fra ligegyldigt, om du vælger et bord, der er ovalt, rundt, bådformet eller rektangulært. Skal dit bord stå i køkkenet med begrænset plads, eller har huset et køkken/alrum, hvor spisebordet reelt bliver det centrale punkt i huset – også visuelt?
Læs også: Sildeben hitter - indret med det polulære mønster
Samtidig skal du overveje, om bordet primært skal bruges til hverdag eller til fest. Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet, men hvis I eksempelvis er en familie med to voksne og to børn, er hverdagsbehovet et bord med plads til 4 personer. Så kan I måske klare jer med et mindre bord, og det kan være, at et rundt bord er perfekt i hverdagen.
Det runde bord har den fordel, at alle er “ligeværdige”; alle sidder så at sige for bordenden, og det er nemt at få øjenkontakt med alle omkring bordet.
Til gengæld kan I blive presset på pladsen, når I har gæster, så hvis det altid er jer, der lægger hus til familiemiddagene, eller hvis I har madklub med et par naboer, vil I ofte stå med en lavpraktisk udfordring i forhold til at få plads til alle.
I givet fald vil det bedste valg for jer typisk være et rektangulært eller ovalt bord – måske med mulighed for udtræk, så bordet kan udvides med en eller flere plader.
Der findes mange former for udtræks- og pladeløsninger. Det kan eksempelvis være butterfly-udtræk, hvor du trækker bordpladen fra hinanden og en sammenklappet tillægsplade bliver løftet op og udfoldet. Pladen er integreret i bordet, og derfor er det nemt at udvide bordet, når der er behov for det.Butterfly-udtræk kan typisk betjenes af én person, og man skal ikke løfte i en tung tillægsplade. Ligesom du ikke skal finde opbevaringsplads til tillægspladen, da den er integreret i butterfly-udtrækket.
Det kan også være hollandsk udtræk, hvor bordpladen forlænges ved, at du trækker en plade ud for enden af bordet (eller i begge ender). Pladerne ligger allerede i bordet på såkaldte rigler, der er gemt i sargen (den ramme, som bordpladen hviler på).
Og så er der den helt enkle model, hvor du trækker bordet fra hinanden og nedlægger en eller flere løse plader, inden du samlet bordet igen – og så er der plads til et par gæster mere. Her skal du være opmærksom på, om der er opbevaringsplads til tillægspladerne i bordet, eller om du skal finde plads til dem et andet sted, når de ikke er i brug.
Hvis I ikke er en familie med børn, eller hvis I har brug for et bord både i køkkenet og i spisestuen, kan det være, at et lille bord – eventuelt et lille spisebord med klap – kan klare jobbet i køkkenet til hverdagsstunderne med en skål morgenmad eller en ostemad til kaffen, mens spisestuen skal udstyres med et større bord til mere festlige anledninger.
Alt det ved du bedst – det er dit liv. Vi hjælper gerne med at møblere det.
Som et af hjemmets primære møbler fylder et spisebord meget – om ikke på godt og ondt, så på forskellige måder. Én ting er den fysiske størrelse; noget andet er det præg, bordet sætter på rummet, det står i.
Det er derfor værd at overveje, hvilket overordnet udtryk I gerne vil have. Hvis hjemmet gennemgående er præget af nips – nogen ville kalde det et feminint præg – kan det virke voldsomt eksempelvis at have et stort plankebord eller andre former for spiseborde i massivt træ. På samme måde kan et afdæmpet og anonymt bord drukne lidt i et minimalistisk hjem, hvor et mere udtryksfuldt bord kan gøre det ud for et stykke brugskunst, der tiltrækker sig masser af opmærksomhed.
Så dit valg af spisebord er et spørgsmål om stil og temperament, men det er også et spørgsmål om at få en hverdag til at hænge sammen. Og i den sammenhæng er vedligeholdelse af bordpladen yderst væsentligt at tænke ind i ligningen.
Alle småbørnsforældre ved det: Små børn sviner. Og de sviner ekstra meget, når de spiser. Men hvad har det at gøre med dit kommende spisebord? På den korte bane: Alt. For når de kære små skal håndtere grød, leverpostej eller utålmodigt slår med gaflen ned i bordet, er det er langt fra ligegyldigt, om din bordplade er af laminat, eller om der er tale om ubehandlet træ.
Guide: Find den perfekte spisebordslampe
Du kan få bordplader i en lang række materialer – blandt andet forskellige former for laminat, nanolaminat og marmorlaminat, men selvfølgelig også træbordplader i mange varianter fra massivt eg over bøg til valnød og ask. Og de kan igen være alt fra olieret eller hvidolieret til sæbebehandlet eller røget. Du kan selvfølgelig også få bordplader i glas eller i kombinations-varianter, hvor du får indlagte plader til varme gryder.
Helt overordnet er det sådan, at hvis bordpladen er af laminat eller behandlet træ, er det mere modstandsdygtigt, end hvis du har et “naturbord” med ubehandlet træ. Det er samme princip, du kender fra trægulve – træ, der er lakeret eller mættet med olie eller sæbe, er smudsafvisende, og laminat er bare nemt at holde. Et spisebord i laminat har desuden den fordel, at du kan vælge mellem en lang række farver, hvor mulighederne er lidt mere begrænsede med træborde.
Dog kan du også få forskellige udtryk med et spisebord i træ. Hvis du eksempelvis vælger at hvidoliere bordet, vil det have et lyst udtryk, mens du med andre typer olie kan give det en mørkere karakter.
Dit valg af spisebord skal naturligvis ikke afhænge fuldstændig af, om du har et eller flere børn, der sviner lidt, når de spiser, men du bør alligevel overveje, om et bord med en sart overflade er det rigtige køb lige nu, eller om det giver mening at vente et par år, til husstandens medlemmer har lidt bedre styr på bestikket og motorikken. Omvendt er det rigtige spisebord jo bare det rigtige spisebord, og så kan en voksdug eller praktiske dækkeservietter være den gode løsning på den korte bane.
Der er ikke ret meget, der kan konkurrere med følelsen af at have gode venner til middag. Fritid, frihed og fællesskab trives godt omkring spisebordet – hvis der ellers er plads. Så hvordan kombinerer man egentlig hverdagens behov med muligheden for at kunne invitere til middag?
Som vi har været inde på, er en af mulighederne at tænke i en løsning, der giver mulighed for at udvide bordet med plader eller forskellige former for udtræk.
En anden mulighed er ganske enkelt at gå efter et bord, der i udgangspunktet er designet til at have plads til mange mennesker. Men hvad betyder det i praksis?
Helt overordnet – og med forbehold for, at mennesker kommer i forskellige størrelser – vil tommelfingerreglerne for et spisebords længde være som følger:
Plads til 4 personer:
Omkring 130 cm.
Plads til 6 personer:
Omkring 195 cm.
Plads til 8 personer:
Omkring 260 cm.
Plads til 10 personer:
Omkring 325 cm.
Plads til 12 personer:
Omkring 390 cm.
Hvis der er tale om rektangulære borde, hvor der er plads for bordenderne, vil der endda typisk være plads til 4 personer mere ved hvert bord. Der vil dog være lidt mindre plads til service på endepladserne, så man kan diskutere, om der er tale om reélle pladser.
Husk imidlertid på, at det ikke er alle borde, der har den samme form for bordende. Et ovalt eller bådformet bord vil alt andet lige have mindre plads for bordenden end et rektangulært bord.
Husk, at bordben spiller en væsentlig rolle for både bordets udtryk og funktionalitet. Når et bord bliver langt, vil det typisk også få et behov for at blive afstivet, og det betyder i mange tilfælde, at der skal et eller flere sæt ekstra bordben til. Dog kan nogle typer spiseborde være designet på en måde, så konstruktionen kan holde en lang (og tung) bordplade uden supplerende bordben – for eksempel en række borde fra Skovby, som kan bære op til 6 tillægsplader uden ekstra bordben.
Bordbenenes vinkel er heller ikke helt underordnet. Eksempelvis shakerbordet, som Børge Mogensen i sin tid skabte, giver med sine særlige T-formede ben plads til flere stole. Ligesom spiseborde med skråtvinklede bordben vil tillade mere benplads, men der skal du prøve dig frem – og selvfølgelig vurdere praktikken op mod æstetikken. Og apropos æstetik må du ikke glemme, at du med stjernestel får et helt særligt udtryk.
I dette blogindlæg har vi været omkring nogle af de ting, du skal overveje, når du skal udvælge dit nye spisebord. Som tidligere nævnt forhandler vi blandt andet Skovby, Kristensen & Kristensen og Tenzo, ligesom vi fører vores egne mærker U-design, NorD og Hindsgavl.
Men nu og da findes det rigtige spisebord bare ikke af den ene eller anden årsag.
Det kan være, bordet skal stå i et specielt lokale, der stiller særlige krav til bordet, eller det kan være, at lige præcis din idé bare ikke findes på hylden.
Se også vores udvalg af spisebordsstole med armlæn, egetræsborde, spiseborde med udtræk og langborde,
I de tilfælde kan det være, at du alligevel kan få det, som du ønsker. I Møblérs butikker kan vi i mange tilfælde få lavet møbler på specialmål, og flere af vores serier giver også mulighed for at du selv kan designe dit spisebord. Du er under alle omstændigheder velkommen til at spørge, og så tager vi en konkret snak om dit konkrete behov. Du er også altid velkommen til at få rådgivning om lige præcis dine møbeldrømme – helt uforpligtende.
Som den kræsne og kvalitetsbevidste forbruger har du altså alle muligheder for at finde lige præcis dét bord, der passer til dig, din familie, dit hjem og dine behov.