Sådan finder du den rette boxmadras

14. august 2024

En god nattesøvn er desværre efterhånden noget, som færre og færre i nutidens Danmark oplever. Nyheder og statistikker råber gang på gang op om søvnproblemer, et forhøjet stressniveau og manglende overskud i hverdagen blandt danskerne. Dette er en samfundsproblematik, der er svær at komme til livs, men det første skridt på vejen mod at bekæmpe tendensen må være at sikre en sengemadras, der kan skabe de optimale betingelser for en god nattesøvn. Men dette er skam lettere sagt end gjort, og der er et væld af overvejelser, omstændigheder og for(be)hold, man bør tage hensyn til, når man er på udkig efter en sengeløsning, der passer netop til ens egne behov.

Hos Møblér gør vi en stor dyd ud af at hjælpe vores kunder frem til dette mål, og som sengeeksperter og søvnspecialister ønsker vi at gøre en indsats for at få vendt de dårlige statistikker og bringe den gode nattesøvn tilbage i de danske hjem – eller rettere soveværelser. Dette gør vi ved at levere gode kvalitetsprodukter og ikke mindst ved at tilbyde kompetent rådgivning. Du kan rådføre dig i vores fysiske butikker landet over og læse med i nedenstående blogindlæg, der tager dig i hånden og kommer med gode råd til, hvordan du finder den helt rette boxmadras samt hvilke forhold, du skal tage stilling til i beslutnings- og købsprocessen.

1. Størrelse og fasthed – tag udgangspunkt i din kropsbygning

En af de første og meget essentielle spørgsmål, du bør stille dig selv, når du går på jagt efter en boxmadras, er, hvilken størrelse madrassen ideelt set skal have. Størrelsesforholdet dækker over flere ting. For det første længdemålene – hvor lang og bred skal din madras være? Er du f.eks. single og derfor på udkig efter en mindre madras, der kun lige skal passe til dig eller en enkeltmandsseng til overnattende gæster? Det kan også være, du bare gerne vil have god sengeplads, så du rigtig kan brede dig, eller at du bor sammen med en partner, hvilket derfor kræver en større seng, der kan rumme jer begge inklusiv eventuelle børn. Her er det således mere oplagt at gå efter en stor flyder af en boxmadras.

På samme måde er det vigtigt at afgøre med sig selv, hvor dyb boxmadrassen skal være, hvilket yderligere har betydning for, hvor høj din seng bliver. Vil du f.eks. gerne have en meget dyb madras, der visuelt syner af mere og giver kroppen mulighed for at synke godt ned og omslutte kroppen, eller ønsker du mere en mindre dyb og mere diskret madras, der nemt kan indpasses i soveværelset og giver god støtte til kroppen?

I direkte forlængelse af overvejelser om størrelsesforholdene bør du yderligere tage stilling til boxmadrassens hårdhed. De fleste boxmadrasser fås i forskellige hårdhedsgrader – alt lige fra meget hårde udgaver, der modvirker, at kroppen synker alt for meget ned i madrassen og hæmmer støtte af ryg og lænd, til relativt bløde senge, der omvendt kan skabe høj grad af fleksibilitet og bevægelighed, når man ligger i sengen. Om du er til den høje, lave eller medium grad af blødhed, kan du kun finde ud af ved at prøve dig frem, indtil du finder udgaven, som passer til netop din krop.

2. Tag udgangspunkt i din kropsbygning 

Det andet råd i denne guide skal læses i direkte forlængelse af det første. For uanset om der er tale om størrelse, vægt eller hårdhedsgrad er det helt afgørende, at du i beslutningsprocessen tager udgangspunkt i netop din egen kropsbygning og din krops specifikke behov. Sengeløsninger er næsten lige så forskellige, som menneskekroppene er det, og det er ganske individuelt, hvilke kropslige såvel som mentale behov vi besidder og prioriterer.

Er du udstyret med brede skuldre eller generelt bare er af stor kropsbygning er det fordelagtigt at gå efter en boxmadras, der tilsvarende har et højt breddemål eller decideret vælge en dobbeltseng, så du er sikret ordentlig plads til bevægelse. Hvis der er tale om personer, der er 190 cm høje eller derover, anbefales det, at man køber en boxmadras med ekstra længde, dvs. 210 eller 220 cm frem for standardmålet på 200 cm. Sover man to sammen, er det anbefalelsesværdigt at vælge en boxmadras, der i bredden ikke er mindre end 160 cm.

Læs også: Den store sengeguide fra Møblér.

På samme måde gælder det mht. boxmadrassens fasthed, at du får det bedste slutprodukt og -resultat, hvis du vælger madrassen ud fra din kropsvægt og -bygning som målingsparameter. Selvfølgelig er fastheden som udgangspunkt en smagssag, men der foreligger alligevel en række anbefalede retningslinjer for forholdet mellem kropsvægt og valg af madrassens hårdhed. Som tommelfingerregel anbefales det, at personer med en vægt på under 75 kg vil kunne være fint tjent med at købe en madras med medium fasthed og almindelige pocket-fjedre, hvorimod faste madrasser med samme fjedertyper anbefales til personer, der vejer mellem 75 og 95 kg. I de tilfælde hvor vægten overstiger de 95 kg, er det fornuftigt at vælge en madrasudgave, der har pocket-fjedre i en ekstra tyk tråd med en endnu bedre fasthed, da dette vil sikre, at madrassen – trods relativt høj belastning – kan understøtte kroppen og skabe de rette ergonomiske forhold.

Læs også: Sådan vælger du den rigtige madras.

Find den rette boxmadras

3. Hvilken stil afspejler dit soveværelse?

Som råd nr. 2 beskriver, er aspekter såsom liggekomfort og ergonomi afgørende for valget af boxmadras, men man skal nu ikke underkende vigtigheden af udseende og den æstetiske dimension. Boxmadrassen er et møbel, der på lige fod med andre af hjemmets møbler repræsenterer dig og din stilmæssige indretning, og derfor er det vigtigt, at madrassens visuelle fremtoning stemmer overens med dine præferencer for indretning og tilfredsstiller dine behov.

Generelt besidder boxmadrassen den egenskab, at den er meget simpelt opbygget og har et enkelt udtryk, og den fylder derfor ikke ret meget rent visuelt i rummet i forhold til f.eks. en kontinentalseng som alternativ. Det er en yderst praktisk sengeløsning, da boxmadrasser ofte er relativt lette og ikke kræver andet end montering af sengeben, da de i forvejen kommer med sengeramme. På denne måde er boxmadrassen en hurtig og smart løsning, der tilmed er praktisk i den forstand, at den nemt kan flyttes rundt på, hvis du lige skal støvsuge bag sengen, eller hvis du skal flytte til en ny bolig.

Når du er på udkig efter din nye boxmadras, er det på den ene side vigtigt at tage dit soveværelses størrelse i betragtning. Opererer du med et begrænset antal kvadratmeter, vil en mindre udgave nok være et fornuftigt køb, hvorimod et større og rummeligt soveværelse med fordel ville kunne indrettes med en tilsvarende stor madras. Derudover kan det være en god idé at bruge din personlige indretningsstil og det øvrige interiør i soveværelset som retningslinje for, hvilken æstetisk stil madrassen skal afspejle. Det gælder om at finde en madras, der komplementerer din indretning og skaber et samlet harmonisk udtryk – medmindre du bevidst ønsker en madras, der kan kontrastere indretningsstilen som et visuelt statement og skabe afveksling. I bund og grund er det en individuel beslutning, der beror på smagspræferencer, og som der derfor ikke er noget endegyldigt facit på.

Læs også: Er det tid til at udskifte din seng med en ny?

Se også vores udvalg af billige soversofaer - velegnet til gæsteværelset eller ungdomsværelset.

4. Det gælder om at have fjederen spændt og være godt polstret

Det ultimative mål, når du står og skal købe en ny boxmadras, er at finde netop den madras, der skaber størst mulig liggekomfort, og som dermed giver de optimale betingelser for den bedst mulige nattesøvn. Boxmadrassens grad af komfort afhænger bl.a. af førnævnte fasthedsgrad, som yderligere er betinget af, hvilket fjedresystem madrassen er udstyret med.

Selve boxmadrassen udgør samspil med den omsluttende træramme sengens platform. Derudover er sengens primære komfortlag opbygget af boxmadrassens fjedre og polstring, og denne konstruktion er typisk fuldendt med en topmadras, der sikrer den perfekte liggekomfort. Der findes forskellige former for fjedre – typisk pocket-fjedre eller multipocket-fjedre, som afhænger af, hvor mange fjedre pr. kvadratmeter der anvendes i den pågældende madras: procket-fjedre defineres ved 250-300 fjedre pr. kvadratmeter og multipocket-fjedre ved 450-500 fjedre pr. kvadratmeter

Tommelfingerreglen lyder, at jo flere antal fjedre, desto mere præcist kan madrassen tilpasse sig netop din kropsbygning, hvilket garanterer den bedst mulige understøttelse af din krop som helhed og dermed stabilitet under søvnen. Og jo højere kropsvægt, desto mere grund til at vælge multipocket-fjedre og dermed højere grad af fasthed, der kan støtte op om kroppen, så den ikke synker for langt ned i madrassen. Generelt set er det anbefalelsesværdigt at købe boxmadrasser, der består af to fjederlag, selvom et højt antal fjedre ikke nødvendigvis er helt ensbetydende med høj kvalitet. Derfor anbefales det, at du i dette tilfælde sparrer med en møbelekspert, og vi står hos Møblér altid til rådighed med kyndig og personlig vejledning.

Bliv (endnu) klogere på fjedre og komfortzoner her.

På samme måde er det afgørende, at du tænker over, hvilken polstring din madras skal bestå af. Både tykkelsen og typen af polstring har stor betydning for liggekomforten og består typisk af en slags skumtype, latex-materiale eller en kombination af begge. Det er meget omdiskuteret, hvilken type polstring der er ideel, da typerne afspejler fordele såvel som ulemper. De nævnte polstringstyper er begge i stand til at forme sig efter kroppens konturer, og efter hvor meget de enkelte områder af kroppen presser ned i polstringen. Latex adskiller sig dog fra skum ved, at det tillader din krop at ånde og dermed leder varme og fugt i form af sved væk fra kroppen under søvnen. Dette er med til at sikre et potentielt bedre sovemiljø, da temperaturen i sengen holdes relativt stabil, så du selv kan regulere varmeforholdene vha. dyner, plaider mv.

Så hvis du spænder fjederen og er godt polstret, højner du sandsynligheden for en god nattesøvn.

Læs også: Få en bedre nattesøvn.

5. Høj eller lav – og skal din boxmadras toppes?

Det femte råd, som vi vil fremhæve, er nøje at overveje, hvorvidt og hvis ja hvilken topmadras du vil toppe din boxmadras med. Ved langt de fleste boxmadrasser medfølger en topmadras, som har det formål at optimere liggekomforten og skabe den sidste finish. Topmadrassen er afgørende, da det er den del af sengen, som din krop er direkte i kontakt med, og som derfor slides allermest. Modsat selve boxmadrassen, som alt afhængig af kvaliteten holder i mange år, skal boxmadrassen derfor også løbende udskiftes med en ny udgave, hvilket dog ikke gør købsbeslutningen og -overvejelserne i denne forbindelse mindre. Derudover sikrer du ved køb af topmadras, at du ikke slider direkte på boxmadrassen, hvilket følgelig forlænger madrassens levetid.

Der findes et væld af udgaver inden for topmadraskategorien i forskellige størrelser, hårdhedsgrader og materialer. Generelt set kan man anse topmadrassen som et ”redskab” til at regulere boxmadrassens samlede grad af hårdhed, hvilket afhænger af det pågældende materiale, som typisk er enten skum eller latex, der i forhold til egenskaber fungere ligesom beskrevet ovenfor. Som regel kan du vælge mellem topmadrasser med en kernetykkelse på enten 40 eller 60 mm.

Et andet vigtigt forhold, som man bør reflektere over, er, hvorvidt boxmadrassen skal monteres med sengeben – og i så fald hvor høje bene skal være. Dette er som de fleste andre forhold en individuel smagssag, men det er generelt set anbefalelsesværdigt at hæve sengeleget vha. ben, og at montere relativt høje ben, da det rent ergonomisk gør det mere praktisk og nemmere at komme ud af og i sengen. Dette kan særligt være en fordel, hvis man i forvejen har rygproblemer eller på anden måde er begrænset mht. kropslig, fysisk mobilitet. 

6. At se er sølv, at prøve er guld

Det sjette og sidste råd er såre simpelt og nok det vigtigste af slagsen: Hvis du vil finde den perfekte boxmadras, er det ikke tilstrækkeligt udelukkende at se den på computerskærmen – du bliver nødt til rent faktisk at afprøve madrassen i praksis. Det er først, når du fysisk oplever, føler og ligger på boxmadrassen, at du rigtigt kan vurdere, hvorvidt den er det perfekte match med din krop. Derfor anbefaler vi altid hos Møblér, at du kommer ind i en af vores fysiske butikker, hvor du har mulighed for at få en ægte fornemmelse af boxmadrasserne. Vi står altid klar med kyndig og venlig vejledning, som selvfølgelig tilpasses lige præcis efter dine behov og ønsker. Det vigtigste for os er nemlig, at du bliver tilfreds med dit køb af boxmadras, og at du i sidste ende opnår en god nattesøvn – hver nat.

Se Møblérs store udvalg af elevationssengekontinentalsengeboxmadrasserplansenge og familiesenge. Til din nye seng har vi også et bredt udvalg af flotte sengegavle og natborde.

Hos Møblér har vi Danmarks stærkeste udvalg af kvalitetsenge - vi glæder os til at hjælpe dig med at finde den helt rigtige seng!

 

Vil du blive klogere på dit søvnbehov, kan du læse mere om det i vores søvnguide.

Z-Cube & Tenzo

Z-Cube & Tenzo

Læs mere her
Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Oplev Danmarks længste spisebord – Skovby SM108

Læs mere her
Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Indret dit hjem med træmøbler og naturmaterialer

Læs mere her
Skovby Møbler Stressless ZensiZone Egetæpper Natuzzi Jensen
Møblér: Alt indenfor møbler og boligindretning

Åbningstider

Man - tors
09:30 -17:30
Fre
09:30 - 18:00
Lør
10:00 - 14:00
*Søn
10:00 - 16:00
*Åbent første og sidste søndag i måneden
© 2024 Møblér. All Rights Reserved | In2house A.M.B.A. | CVR.: DK31771269